Noaptea muzeelor

Imagini

Informații

Data: 16 Mai 2015 Sâmbătă
Preț: Intrare liberă

Descriere

Noaptea Muzeelor 2015 este sărbătorită de un număr mare de muzee din toată ţara.

De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decât atât, acest brand cultural a generat în spațiul românesc alte astfel de evenimente construite după același tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectură, Noaptea Caselor deschise, etc.

PROGRAM:

Muzeul de Artă Timișoara

Program de vizitare: 16:00 - 22:30
Adresă: Piața Unirii nr. 1
Telefon: 0256-491592

Expoziții permanente:

  • Artă Contemporană; Artă Decorativă; Artă Europeană; Colecția Baba; Pictură Bănățeană sec. XIX; Artă Bănățeană Veche; Pictură Românească Modernă.

Expoziție temporară:

  • L’air du Cirque.


Muzeul Satului Bănățean

Program de vizitare la Noaptea Muzeelor: orar de vizitare 20:00 - 01:00
Adresă: 300136 Timisoara str. Avram Imbroane nr.31
Telefon: +40 256 225 588

Noaptea porților deschise când muzeul nostru poate fi vizitat în nocturnă și în paralel va fi vernisată expoziția Artă și Simbol în civilizația populară bănățeană. În această noapte începând cu ora 20 publicul va putea să intre în muzeu și să viziteze toate casele circuitului iluminate special pentru o asemenea vizită nocturnă. Tot la aceeași oră la Sala 1 va fi vernisată expoziția Artă și Simbol în civilizația populară bănățeană ea fiind deschisă publicului doritor până la ora 00:30.


Galeria Calina

Program de vizitare: 18:00 – 24:00
Adresă: Mărășești 1-3
Telefon: 0256498856

“Cu austeritate academică și simpatie pentru analiza culturală Marilena Preda Sânc practică arta ca idee și arta ca acțiune. Pentru a rafina un sistem MPS leagă momente ca feminism, ecologie, politică de aspecte teoretice ca abstracționism, reciprocitate, cooperare. Structura rămâne abstractă. Tactica are disciplina ecologică. Sistemul este etic. O ideologie postmodernă implică evacuarea istoriei.”


Galeria Vitralia

Program de vizitare: 10 – 22
Adresă: Timisoara, str.Miorita nr.4 ..,bl. B1.parter
Telefon: o722899488, 0766631617

Prezentare de tehnici pentru realizarea vitraliilor.


Colecția de Artă Veche Bisericească de la Catedrala Mitropolitană Timișoara

Program de vizitare: 10:00 - 20:00
Adresă: Piața Victoriei, nr.2
Telefon: 0721 269 389

Aici se pot vedea importante cărţi de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad 1648 (prima traducere in română după izvoare grecesti și slavone), Biblia de la București 1688 (prima traducere și imprimare integrală a Bibliei în limba română), Cazania lui Varlaam sau Cartea românească de învătătură 1643 și multe alte cărți deosebit de prețioase din sec. XVI -XVIII alături de manuscrise si pergamente, icoane pe lemn și sticlă românești, grecești și rusești din sec.XV- XIX, cruci de piatră și de lemn, iconostase si un bogat patrimoniu de obiecte de cult necesare serviciului liturgic.


Casa Artelor – Galeria Pygmalion, Galeria Subterană

Program de vizitare: 13:00 – 01:00
Adresă: Str. Augustin Pacha nr. 8, 300055 Timişoara
Telefon: 0256 493 659,

„Béla Szakáts – Galeria Pygmalion”:

  • Sculptorul timişorean Béla Szakáts va expune la Galeria Pygmalion statuetele sale mai vechi şi mai noi din teracotă şi bronz. Artistul este autorul mai multor creaţii de for public: Cascadă, Omul Ţintă, bust Székely László, bust Török János, bust Ormós Zsigmond, bust Robert Carol de Anjou.
  • Béla Szakáts s-a născut în anul 1938 la Odorheiu- Secuiesc (jud. Harghita) a terminat Universitatea de Arte Plastice Ion Andreescu de la Cluj.

“Székely László – Galeria Subterană”:

Vă propunem la Galeria Subterană o expoziţie foto comemorativă semnată Székely László, primul arhitect şef al Timişoarei la începutul secolului XX.

  • Asociația Femeilor Maghiare din Timişoara (organizaţie apolitică şi nonprofit) începând din anul constituirii sale (anul 1996) organizează cele mai importante evenimente şi acţiuni culturale ale etniei maghiare din Banat. Proiectul doreşte să răspundă unei duble nevoi: nevoia comunităţii maghiare de a avea un eveniment cultural de anvergură care să aducă un aport semnificativ la conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural a minorităţii maghiare din Banat pe de o parte, şi de a face cunoscut patrimoniul cultural imaterial al acestei minorităţi şi în rândul populaţiei majoritare pe de altă parte. În spiritul acestor scopuri în cadrul celei de a XX-a ediţii a ZMB ce se desfăşoară în perioada 07.05.-18.05.2015 AFMT organizează mai multe expoziţii, dintre care 2 în spaţiile expoziţionale ale Casei Artelor.


Galeria Mansarda - Facultatea de Arte şi Design, Timişoara

Program de vizitare: 18:00 – 1:00
Adresă: Timişoara, str. Oituz, nr. 4, 300086
Telefon: 0256.592.900

Expoziţie permanentă cu producţiile artistice ale specializărilor din cadrul Facultăţii de Arte şi Design. Pot fi vizitate galeriile aferente specializărilor, precum şi Galeria Mansarda care va găzdui Expoziţia StudentFest – parte a Festivalului de artă și cultură studențească – eveniment organizat de OSUT (Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara)


Galeria Calpe

Program de vizitare: 20:00 – 24:00
Adresă: str. Hector nr. 1 – Bastion Theresia
Telefon: 0724380303

Proiectul Suzanei FÂNTÂNARIU – „Portrete-aqua” prezintă 35 de portrete realizate prin „curgerea” culorii şi a timpului. Ele sunt hărţi ale fiinţei noastre, imagini ale esenţei, reprezentări ale trecerii şi ale arhetipului constitutiv. Dar, poate cel mai important, aceste portrete dezvăluie lirismul existenţei noastre efemere, trasând o limită a transcendenţei.


Galeria Helios

Program de vizitare: orele 08:00 - 20:00
Adresă: Piaţa Victoriei nr.6
Telefon: 0256-492452

Expoziţie de artă vizuală organizată de Asociaţia Femeilor Maghiare din Timişoara. Vor fi expuse lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.


Asociația Regia Artistică Timișoreană

Program de vizitare: 18:00 - 01:00
Adresă: Splaiul Peneș Curcanul, nr.3-5
Telefon: 0735771953

Asociația Regia Artistică Timișoreană prezintă ”Muzeul celor 30mp” construit un dialog vizual între două persoane care împart același spațiu, aproape zilnic, felul în care acest „concubinaj” artistic influențează ideile și munca celor doi. Evenimentul cuprinde o sinteză vizuală a spațiului-atelier transformat în Muzeu pentru vizitator. Accentul curatorial cade pe demersul artstic de împărtășire a intimității din spațiul de creație cu persoanele din mediul extern.


Galeria Jecza_Galeria Triade

Program de vizitare: 19:00 – 02:00
Adresă: Calea Martirilor 51/52-53 Timișoara
Telefon: 0722 666 445 / 0744 774 724

Artist cu o impresionantă prezenţă internaţională, preşedinte al Senatului Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi preşedinte al filialei Cluj a Uniunii Artiştilor Plastici, pictorul Ioan Sbârciu a expus pentru prima oară la Timişoara, la Galeria Jecza. În expoziţie sunt prezente lucrări din mai multe cicluri, între care Răpirea Europei, Pădurea de cenuşă, Nocturne – peisaje transilvane.

Criticul şi istoricul de artă Maria-Magdalena Crişan, care a însoţit expoziţia artistului de la Palatele Mogoşoaia în anul 2006, vedea calităţile artei lui Sbârciu înafara tradiţiei naţionale de artă, ieşind « din contextul şcolilor şi al descendenţelor, înscriindu-se într-un tip de abordare propriu picturalităţii contemporane ».
Impresionantă prin vigoarea gestului pictural, prin forţa şi dramatismul coloristic, pictura sa impune şi prin maniera realizării tehnice, prin dimensiunea suprafeţei abordate (una dintre lucrările prezente având 6×3 m pictaţi) sau prin forţa limbajului plastic folosit.

„… pictura lui Ioan Sbârciu este una de factură simbolică, metaforică, este expresia unor subtile vibraţii, pe care privitorul le intuieşte. Ea induce jocul dintre văzut şi nevăzut, dintre mare şi mic, dintre expresia directă şi intuiţie, mizează pe faptul că, în preajma noastră, misterul este încă o realitate. Pictorul preferă relativismul pe care spaţiul nocturn îl dă cunoaşterii, jocul acesta nu exclude puterea magică asumată în plan artistic. Această preferinţă pentru negru are o descendenţă romantică, vălul pus asupra privirii măreşte gradul de mister, de penetrare a lumii, nu prin privirea directă, ci cu puterea dată de ochii minţii.” (Maria-Magdalena Crişan, 2006)


Galeria de Artă Pro Armia – Casa Armatei

Program de vizitare: 12:00 – 21:00
Adresă: Piata Libertatii, Timisoara, Galeria de Arta Pro Armia – Casa Armatei
Telefon: 0744-147835

Expoziție de pictură a artiștilor plastici din asociația Romul Ladea, cu ocazia zilei de 9 Mai, Ziua Europei.


Memorialul Revoluţiei din Timişoara

Program de vizitare la Noaptea Muzeelor: 18:00 - 23:00
Adresă: Str. Oituz Nr. 2B
Telefon: 0256-294936

O trecere în revistă a unor momente importante din istoria noastră recentă, începând cu căderea Zidului Berlinului, un segment de 3,5 tone din zidul respectiv aflându-se în faţa instituţiei noastre. De asemenea, la sediul nostru se află şi lucrarea sculptorului timişorean Eugen Barzu, Coloana Eroilor-Martiri, cel mai recent monument dedicat Revoluţiei şi eroilor ei, inaugurat în decembrie 2014;

Expoziţii permanente:

  • Revoluţia Română din Decembrie 1989 în imagini – expoziţie de fotografii;
  • Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor – expoziţie de desene;
  • Expoziţia Solidari cu România, realizată de Institutul Memoriei Naţionale din Varşovia în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti;
  • Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu;
  • Expoziţia de fotografii despre Revoluţie a lui Lucian Ionică;
  • Expoziţia de fotografii a arhitectului Mihai Botescu;
  • Expoziţia „‘89 din Uşă” a artistei timişorene Suzana Fântânariu;
  • Expoziţia de picturi naive semnate de artista germană Herma Köpernik-Kennel;
  • Expoziţia „Zidului Berlinului-O Graniţă prin Germania”;

Sala machetelor celor 12 monumente realizate în Memoria Eroilor din Decembrie 1989 şi amplasate în oraş, pe locurile unde s-au semnalat victime;

Capela Eroilor.

  • La cerere se pot viziona filme artistice şi documentare despre Revoluţie, comunism, monumente, anul 1989 şi importanţa acestuia la nivel mondial.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?